Bokrelease – En helkväll om Karin Ek

Välkommen till release för Anne Brügges biografi "Karin Ek: Med kinden mot gråberget" med uppläsning av premiärdansaren Niklas Ek och med romanssång av Tove Dahlberg.

 

Program 3 november – En helkväll om Karin Ek

Från kl. 17.00 – Mingel i caféet och boksignering

Café Monika Ahlberg håller öppet hela dagen. Specialpris på liten Toast Skagen eller liten räksmörgås inklusive ett glas vin eller mousserande.

Kl. 18.00–18.30 (Söderbergrummet)

Sophie Allgårdh, intendent för museets programverksamhet, introducerar skulptören David Edström, Karin Eks hemlige vän. År 1915 gjorde Edström en porträttbyst av Karin Ek, som nu för första gången visas offentligt.

Kl 18.30–ca 19.45 (Munchsalen och Salongen)

Litteraturvetaren Anne Brügge berättar om författaren Karin Ek.
Premiärdansaren Niklas Ek läser dikter av sin farmor.
Operasångerskan Tove Dahlberg med ackompanjatör framför Karin Eks dikter i tonsättning av Alice Tegnér, Axel Raoul Wachtmeister och Gunnar de Frumerie

Programmet "En helkväll om Karin Ek" ingår i ordinarie entréavgift.

 

Om Karin Ek

Karin Ek (1885–1926) är en av de kvinnliga författare som trillat ur den svenska litteraturhistoriens kanon. Den som söker efter hennes böcker i biblioteksmagasin får i regel leta förgäves. Som ung rörde sig Karin Ek i samma kretsar som Ernest Thiels äldsta dotter Signe och senare avporträtterades hon av sin älskare, konstnären David Edström, den svenske skulptör Ernest Thiel satte främst.

”Döden är aldrig så förfärande som de stora själskriserna, de erotiska och de religiösa”, skrev Karin Ek som 23-åring. Hennes författarskap utgör ett viktigt inslag i det tidiga 1900-talets ångestdiktning och i likhet med Hjalmar Söderberg rörde hon sig kring erotikens gåta.

 

Författaren och litteraturhistorikern Anne Brügge ger i sin biografi "Karin Ek – Med kinden mot gråberget" en ny bild av Eks författarskap. Brügge värjer sig mot det samtida kritiker kallade hänsynslös, kvinnlig egocentricitet eller oartikulerade skrik. Med utgångspunkt i Eks brev och dagböcker porträtterar Anne Brügge en författare som när allt annat rasar fann lindring med kinden mot gråberget.

Under kvällen firar vi även nyutgivningen av Karin Eks självbiografiska kärleksroman Gränsen från 1918, i modernisering och med efterord av Anne Brügge.

Författaren och litteraturhistorikern Anne Brügge är en bland hundra forskare bakom Nordisk Kvinnolitteraturhistoria I-V (1993–2003). Hon debuterade med Ätliga växter i skog och mark (1975) under namnet Anne Nilsson. Några av hennes senare böcker är brevbiografin Älskade professor Milles (2004), Röster i Hälsingland (2007) och 2008 en nybearbetning av Knut Lenæus sockenbeskrivning från 1764: Delsboa Illustrata. År 2012 gav hon ut en nybearbetning av Agneta Hors dagbok från 1650-talet, nu med titeln Hjärtesorger och vedervärdigheter.

 

Författaren Karin Eks verklista

Dikter (1904, författad under flicknamnet Lindblad).
Den kostbara vilan (1914).
Idyll och elegi (1922).
Död och liv (1925).
Bellmanstudien Fredmansgestalten (1915) och kärleksromanen Gränsen (1918).
Karin Ek ansvarade även för redigeringen av antologien Ur svenska dikten i tre volymer (1921).

Karin Eks självbiografiska roman "Gränsen" från 1918 med omslag av konstnären Elsa Björkman Goldsmith.

Karin Eks självbiografiska roman "Gränsen" från 1918 med omslag av konstnären Elsa Björkman Goldsmith.

karin-med-elsa-i-famnen

Karin Lindblad (senare gift Ek) som sommargäst på Harö i Stockholms skärgård år 1907. Den lilla flickan är Elsa Sjöblom och var syster till Karins ungdomskärlek Axel – förebild till Mårten i romanen Gränsen www.valborgforlag.se

Missa inte Thielska Galleriets blixtbelysning på Karin Eks nära vän, skulptören David Edström.
Utställningen "David Edström – En återupptäckt skulptör" öppnar den 27 oktober. Läs mer om utställningen här.
Professor Rolf Lundén ger inblickar i ett fascinerande konstnärskap den 27 oktober. Läs mer om föreläsningen här.