Kurs i konsthistoria på Thielska i mars 2019

31 januari 2019

Thielska Galleriet erbjuder under våren en kurs om "Konst och inredning vid sekelskiftet 1900" i samarbete med SvD Accent. Vid tre tillfällen (morgon eller kväll) fördjupar vi  oss i enskilda konstnärsöden, diskuterar tolkningar av centrala verk samt utforskar hur olika konstarter påverkade och stimulerade varandra under den dynamiska tidsandan kring 1900. Vi närmar oss begrepp  som symbolism, nationalromantik, jugend, vitalism och expressionism. I kursen kommer vi bland annat att titta närmare på Edvard Munch, August Strindberg, Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Eugène Jansson, Carl Wilhelmson och Gustaf Fjæstad.

Kursledare är Patrik Steorn, docent och chef Thielska Galleriet, Sophie Allgårdh, intendent Thielska Galleriet och tidigare konstkritiker i Svenska Dagbladet samt Anna Skoglund, chef för Rackstadmuseet i Arvika.

I pausen serverar matkreatören och kokboksförfattaren Monika Ahlberg välsmakande förtäring, som ingår i kursavgiften.

Kursen vänder sig till en konst- och kulturintresserad allmänhet. Kursen är även tänkt som ett komplement till universitetsstudier i konstvetenskap. Föranmälan gäller till SvD Accent.  Läs mer och anmäl dig

Tillfälle 1
Konstlivet i nationalromantikens era

Torsdag 21 mars 2019
kl 10.00–12.00 inkl. paus eller kl 17.30–19.30 inkl. paus

Se närmare på stämningsfyllt naturmåleri och stadsvyer i skymningsljus av konstnärer som Eugène Jansson, Bruno Liljefors och Karl Nordström. Porträtt och ljusa interiörer av Carl Larsson, nakna kullor av Anders Zorn och Eugène Janssons badhus berättar om längtan efter ett friare liv. Vi diskuterar nationalromantikens konst och kampen kring den radikala Opponentrörelsen, som stöttades av Ernest Thiel.
Föreläsare: Patrik Steorn, docent och museichef Thielska Galleriet

Tillfälle 2
Det inre landskapet: dröm, fantasi och själens outgrundlighet

Torsdag 28 mars 2019
kl 10.00–12.00 inkl. paus eller kl 17.30–19.30 inkl. paus

Det nordiska nittiotalet i litteratur och bildkonst förebådar Sigmund Freuds idéer om det mänskliga psyket. Vi diskuterar symbolism och expressionism med konstnärer som Edvard Munch, J.A.G. Acke, Olof Sager-Nelson, Ernst Josephson, Ester Almqvist, August Strindberg och Axel Törneman. Kursen anknyter också till litterära strömningar med författare som Oscar Levertin,Verner von Heidenstam och Hjalmar Söderberg.
Föreläsare: Sophie Allgårdh, intendent Thielska Galleriet, chefredaktör Paletten 2006–2010 och tidigare kritiker i SvD.

 

Tillfälle 3
Den livaktiga konstnärskolonin vid sjön Racken

Torsdag 4 april
kl 10.00–12.00 inkl. paus eller kl 17.30–19.30 inkl. paus

I blickfånget står den värmländska konstnärskolonin vid sjön Racken i Arvika som inkluderade både kvinnor och män. I den kreativa miljön suddades gränserna mellan konst och konsthantverk ut. Vi får höra om Gustaf Fjæstad och hans vävande systrar Anna Fjæstad och Amelie Fjæstad, om Christian Eriksson, Björn Ahlgrensson och om den lågmälde porträttören Stefan Johansson. Till Värmland lockades också västkustmålaren Carl Wilhelmson.
Föreläsare: Anna Skoglund, chef Rackstadmuseet i Arvika.