Mer Edvard Munch på Thielska. Grafiska blad från Norges ambassad i Stockholm
Edvard Munch (1863–1944) hade vid sin död testamenterat mer än
18 000 konstverk till Oslo kommun. Gåvan bildade grundplåt för Munch-muséet i Oslo, men verk placerades också vid de norska ambassaderna runt om i världen i en ambition att stärka landets kulturella identitet. Norges nyinvigda ambassadbyggnad i Stockholm var först ut i denna satsning när man 1952 tog emot de grafiska blad av Munch som presenteras i denna fokuserade utställning.
Norges ambassad på Gärdet ritades av den norske arkitekten Knut Knutsen, vars arbete också omfattade stora delar av interiör och belysning – ett allkonstverk. Representationsrummen användes för att lyfta fram norsk design och konst. Edvard Munchs grafik var självskriven för den nya ambassaden, tillsammans med konstverk av samtidens ledande norska konstnärer.
Under sommaren 2017 genomgår Norges ambassad renoveringsarbete vilket gör det möjligt att här på Thielska Galleriet ge en glimt av ambassadens konstsamling, som vanligtvis visas endast för särskilt inbjudna.
Edvard Munch arbetade experimentellt med träsnitt. De grova formerna har sågats fram och ger existentiellt djup till motiv som Hjärtat och Man i kvinnohår. Möte i världsalltet visar två människor som glider förbi varandra i universum.
Litografierna har ofta kopplingar till Munchs övriga verk. Historien och Mot ljuset är motiv som återfinns i monumentalmålningarna i Universitetets aula i Oslo. Neutralia med två kvinnor som plockar äpplen användes också där. Titeln på verket och skeppet i bakgrunden hänvisar till läget i Europa och ger en kritisk blick på den roll Norge spelade som neutral nation under första världskriget.
Från 1920-talet började Edvard Munch göra kraftfulla bilder av arbetande människor i stadsmiljö i både måleri och grafik. Genom hela livet var självporträtt ett viktigt motiv – här fanns möjligheten till självrannsakan och att skapa en bild av ett dramatiskt liv. Med tolv oljemålningar och nästan hundra grafiska blad äger Thielska Galleriet av de största samlingarna av Edvard Munchs konst utanför Norge. Flera av verken visas i salarna här intill.
Välkommen!