Porträtt på Thielska – Familjebilder och sällskapsliv
Thielska Galleriet byggdes i början av 1900-talet med plats för både en konstsamling och en familj. Nu utforskar vi Galleriets identitet och sätter personen bakom verket i fokus. Porträtten berättar om finansmannen Ernest Thiels intresse för konst, men också om familjens historia och om det sociala livet i huset.
Utställningen innehåller målningar, fotografier, grafiska blad och byster från decennierna kring sekelskiftet 1900, och ger en fördjupad bild av familjen Thiel. Dessutom handlar det om familjeband och vänskapskretsar, och om porträtten som en del av det sociala livet.
Porträtt är inte bara bilder av personer, de fyller också en social funktion. I dag tar många av oss bilder på oss själva, på vänner och familj, och delar dem med varandra. På liknande sätt har människor genom historien omgivit sig av bilder på människor i sin närhet. Bilderna skapar och bekräftar våra relationer. De formas också av rådande konventioner i den tid vi lever.
Besökaren möter flera porträtt av Ernest Thiel, hans föräldrar och brodern Arthur. Thiels första hustru Anna och deras barn är representerade både med fotografier och oljemålningar, inte minst den äldsta dottern Signe Henschen, omskriven i Helena Henschens bok Hon älskade (2008). Porträtt av Carl Larsson, Edvard Munch, Gerda Wallander och Astrid Kjellberg-Juel visar den andra hustrun Signe och deras barn. Bland konstnärerna finns även Anders Zorn, Bruno Liljefors, Eugène Jansson, Isaac Grünewald och Axel Törneman. Flera av verken har plockats fram ur museets magasin, och ett litet antal verk har lånats in från privat ägo.
Den omtalade Rosenmaskeraden som hölls på Galleriet 1907 är utställningens final. En installation med kostymer inlånade från Dramaten ger besökaren en glimt av festkvällen. Dräktinstallation av Anna Bergman.
En ny katalog har producerats, som innehåller många färgbilder av de målade porträtten och fotografierna av familjen. Patrik Steorn har skrivit texterna och ett översiktligt släktträd finns också med. Katalogen säljs endast på museet och kostar 85 kr.
Utställningen presenteras kort under de offentliga visningarna, tisdagar och lördagar kl. 14.